Sint-Theresiakerk Overbeke (Wetteren)


Posted by poireau on 13-11-2002 15:17 :

ALS!

Waarom deze mogelijkheid evenzeer een kans heeft. ALS!

Als er in 1934 aan deze kerk nog steeds gebouwd werd, dan heeft deze als bergplaats een voor de hand liggende kans.
Ze staat op de weg van en naar Gent, men passeert deze dus als men met de wagen (met RR op de achterbank) van Gent naar Wetteren komt, ze ligt op misschien op 200 meter van de Schelde
(met de boot, is niet zo luidruchtig), en zoveel mensen woonden er niet in de buurt (ongemerkt iets verstoppen?)

Als men er dan vanuit gaat dat AG en kameraden de "zaak" goed voorbereid hebben, en daar ben ik van overtuigd, kunnen zij op voorhand de bergplaats zo geprepareerd hebben dat het verstoppen van de RR nauwelijks 5 minuutjes geduurd heeft, afgaande op de schetsen (voor mij een valse wand) kon men het meeste op voorhand bevestigen en hoefde men na het inschuiven van de RR enkel een "C" onderdeel te bevestigen, eventueel stukadoren zou gekund hebben, als ik mij goed herinner maakte men vroeger altijd een put om kalk te blussen en hadt men er de kalk maar gewoon uit te scheppen om te bezetten( dit veronderstel ik ook maar, welke stukadoor werkt zo nog?), dan zou het verbergen wel een uurtje langer geduurd hebben vermoed ik, men moest dan +/- 0,54m² bij plaasteren.

Dit is maar een veronderstelling, zij maakt mijn inziens enkel kans ALS er toen nog aan deze kerk gewerkt werdt.
Ps. bij mijn eerste tread hierover spreek ik van huisnummer 152, natuurlijk kan 251 ook en dat zit er nu dichterbij.


Posted by poireau on 16-11-2002 10:44 :

ik zie bijvoorbeeld "2x R" staan, links boven aan die grote "R" zie ik
de "noot" (of hoe moet ik het noemen) van de schets (op de schets juist boven de " kast"), AMDG kan ik ook ontwaren, het vraagteken onder de noot kan ik ook ontwaren.
Als dit alles er al op staat zijn ze er achteraf waarschijnlijk door een grapjas ingekrast.
Maar toch slaat deze kerk bij voorbeeld op een zin uit één van de brieven, "staat ge aan de muur die je zelf opgetrokken hebt" en uit brief 13, die onderstreepte woorden puzzel daar eens mee.


Posted by Sevy on 16-11-2002 17:51 :

Grappenmaker of niet ?

Waarschijnlijk het werk van een grappenmaker of toch niet.
Ik dacht dat poireau spoken begon te zien maar er is wel duidelijk AMDG te zien en een R.
Ik heb het verduidelijkt met een foto (met dank aan poireau).

Ga hier vooral niet te hard op in .
Misschien staan die krassen er nog maar een paar jaren op.

Sevy

__________________
Zoek en je zal vinden.


Posted by Sevy on 17-11-2002 08:18 :

Kerk Overbeke

De kerk in de wijk Overbeke :

Kerk St-Theresia van het Kind Jezus

Architect: Van Campenhout Nicolaas

Bouwjaar 1928 - ?

Sevy

__________________
Zoek en je zal vinden.


Posted by laurence on 21-11-2002 15:38 :

Hoewel de bouw van de kerk te Overbeke reeds in maart 1928 gestart was, spreekt de gemeenteraad zich slechts op 24 april 1928 uit over de vraag van de vzw Parochiale Werken van ST.-Gertrudis die een "hulpgeld" vraagt voor de bouw van de nieuwe kerk in Overbeke. De raad reageert gunstig en stemt in met een subsidie van 10.000fr.
De bouw wordt voornamelijk gestimuleerd door deken Cyriel Noterman. Aannemer Nicolaas Van Campenhout bouwt de kerk van maart 1928 tot oktober 1929.
Op 6 mei 1928 wijdt de bisschop van Gent, Mgr Honoré Coppieters een gedenksteen in. Daar prijkt uiteraard de naam van de aannemer op. Maar wanneer diezelfde firma in september 1943 de klokken van de hoofdkerk in Wetteren komt "stelen" voor de Duitsers, maken de de bewoners van Overbeke met eenvoudige schraapmiddelen diens naam op de gedenksteen onleesbaar.
De kerk werd bekostigd door weldoeners uit Wetteren.
Wettelijk wordt de parochie opgericht op 29 oktober 1929. Op 31 oktober 1929 wordt de onderpastoor van Wetteren, Noë De Paepe door de bisschop benoemd tot eerste pastoor van Overbeke.
Op 13 oktober 1929 wordt de eerste klok gewijd.
Op 18 oktober 1929 wordt op de gemeenteraad aangedrongen op de bouw van een pastorij. Na de openbare aanbesteding van de pastorij kent de gemeenteraad deze werken toe aan aannemer Theofiel De Cock van Wetteren.
De afwerking van zowel de kerk als de pastorij zou duren tot 1938.
Oorzaken hiervan zijn o.a. de te hoge prijs van tegels voor de vloeren en de prijs van de verf.
Bron : Wetteren 1900-1952, kroniek van een gemeente door René Uytendaele
"...waar vreugd' en leed gedragen wordt door nauw ontwaarde mensen, maar die naar onze vrome wensen
een spiegel mogen zijn
voor allen
aller tijden..."


Posted by Sevy on 21-11-2002 16:15 :

Bedankt voor het opzoekwerk laurence

Dus ten tijde van de diefstal (1934) was men dus volop bezig met het afwerken van de kerk binnenin.

Misschien toch maar niet uitsluiten als mogelijke bergplaats.

Wordt zeker verder onderzocht ter plaatse.

Sevy

__________________
Zoek en je zal vinden.


Posted by perl on 22-11-2002 13:11 :

Laurence,

is aannemer Theofiel De Cock familie van dokter De Cock die bij AG was toen hij stierf?


Posted by laurence on 22-11-2002 16:39 :

Ik zou het nie weten of hij familie was, ik kan alleen terugvinden dat het een aannemer van Wetteren was, 'kvraag het wel eens rond.
De openingsuren ben ik ook nog nie te weten gekomen, de pastoor was nie thuis, en een toevallige passant was blijkbaar ook geen kerkganger, van zo vlug ik ze te weten kom, post ik ze.
GRRoetjes, .....


Posted by poireau on 28-11-2002 19:46 :

Het is dus best mogelijk, dat AG wel eens betrokken geweest is bij de bouw van deze kerk. Als men de datums in acht neemt tenminste, hij zal op zijn minst toch wel eens gaan zien zijn, als hij in zijn stijlvolle auto voorbij reed, denk ik zo.


Posted by poireau on 07-12-2002 01:21 :

Iemand verstand van etsen, heeft AG onbewust sporen achter gelaten op de steen te Overbeke, het is mogelijk dat, als men een blad papier neemt en men legt dat op een arduinen steen, vervolgens begint men op het blad te schrijven, er sporen van de vochtigheid die in het blad zitten zich op de arduin afzetten, deze werken daar op in hoe klein ook de hoeveelheid, na jaren lang onderhevig te zijn aan zure regen zou het wel eens kunnen dat er iets zichtbaar wordt, ik heb de foto van de steen nog eens bekeken en er staan daar moeilijk te lezen getallentjes op, 5 -en, en 3-en kan ik wel ontdekken.
Kan er eens iemand goed gaan zien, ik heb er toen niet met mijn neus tegengehangen (foto op +/- 1m getrokken), dat deze getallen kris kras dooreen staan is normaal, meten schrijven, telkens ligt het blad anders op de steen.


Posted by poireau on 18-12-2002 08:56 :

Gedenksteen kerk Overbeke

Ik heb weer aan den dobbele gezeten, en zie weer van alles

Hier een eerste detail, een . onder de "E" , vul het puntje zelf in.
Het handschrift lijkt verdacht veel op dat van AG, maar op gebied van getallen lijken alle handschriften op elkaar denk ik.


Posted by poireau on 18-12-2002 09:01 :

vervolg details gedenksteen

detail 2
bij deze details staan maten die op de schets ook voorkomen


Posted by poireau on 18-12-2002 09:31 :

vervolg gedenksteen

detail 3
hier springt "2x" in het oog gevolgd door een zeer grote "R", verder nog andere getallen.
Meerdere details geef ik voorlopig niet,eerst nuchter worden, maar het is voor mij een feit dat de steen vol staat met getallen, waaronder bijv. "53", "105", "183", "50", "175","25" meermaals, enzovoort, hoe deze getallen op die steen terecht gekomen zijn weet ik niet, dat bijvoorbeeld "25" meermaals voorkomt is misschien te danken aan het feit dat dit een logische afmeting is ?? een vierde van 100. heeft de steen gedurende de jaren van de bouw gewoon ergens plat opzij gelegen en is hij gebruikt als schrijftafeltje? en is er door de invloed van zure regen één en ander zichtbaar geworden? Eén ding staat voor mij vast de getallen staan er op van voor WO 2, waarom? volgens Laurence is er tekst weggeschraapt naar aanleiding van een gebeurtenis in WO2, in het gebied dat weggeschraapt is, is er bijna geen getal te vinden, Dan zijn er nog de afmetingen van de steen, toen ik de foto genomen heb, heb ik spijtig genoeg de steen niet gemeten, kijk ik echter naar de foto dan kan de verhouding 5/6 kloppen, en waar komen we die verhouding nog tegen?, juist op één van de schetsen uit het notaboekje "deurtje". Nu zou er volgens KM op de "hoofdschets" en één van de schetsen uit het notaboekje, welk?, bij het schuinhouden een relief zichtbaar worden, toch geen relief van een onderliggende arduinen steen zeker, ofwel?
Ik kom nog even terug op het "deurtje", boven de steen is er in de muur een soort afdaksteen gemetseld, kijken we nu naar de schets, dan is er links boven aan het deurtje een "haak" getekend waarvan de vorm verdacht veel gelijkt op die afdaksteen boven de gedenksteen, pas op! dit maak ik uit van de foto, hoe het afdakje er juist uitzag herinner ik mij niet meer, ik ga volgende week wel eens terug kijken, hopelijk is de steen daartegen niet bijgeschuurd.


Posted by dirk on 19-12-2002 15:17 :

cijfers op de gedenksteen

Kunnen die niet afkomstig zijn van de man die te tekst aangebracht heeft op de steen. Om zijn 'bladschikking' te berekenen zal die wellicht wel nota genomen hebben van de breedte van letters, spaties, e.d.? Zomaar een ideetje.


Posted by poireau on 19-12-2002 19:05 :

Zou natuurlijk kunnen, wel één bedenking, mensen die veel met arduin werken weten dat zowat alles, sporen nalaat op arduin en zijn daarom nogal zuinig met er iets op te schrijven, ik ga de foto nog eens bekijken want als de steenhouwer er iets op achtergelaten heeft dan zullen het de lijnen wel zijn waarop de letters staan.
nog een bedenking: misschien heeft de steen wel 10 jaar bij de steenhouwer gelegen om dan in 1938 eindelijk zijn definitieve plaats te krijgen, dan heeft er wel 10 jaar een nis in de muur van de kerk geweest, een nis van 51x61 ?


Posted by poireau on 19-12-2002 21:46 :

aan de hand van de foto kan ik geen sporen van een aftekening voor de letters vinden, misschien grbruikte men wel sjablonen, best eens aan een steenhouwer vragen.


Posted by poireau on 19-12-2002 23:47 :

Misschien was AG boos omdat zijn naam niet op de steen mocht prijken. Was hij ook één van de weldoeners? Als ik zo zijn geschiedenis bekijk dan was hij toch een beetje uit op erkenning.


Posted by Vilain on 20-12-2002 21:35 :

Overbeke

Zijn jullie eigenlijk wel al eens "in" die kerk gaan kijken ? Die trekt in mijn ogen meer op een turnzaal dan op een kerk en het dokzaal was speelplaats voor de hele jeugd van Overbeke . Hebben er zelfs eens een kartonnen klok op de toren geplaatst .
Concreet zie ik zo niet direct veel mogelijkheden om er iets te verstoppen ..... tenzij onder het achterwerk (pardon) van het Heilig Trezeken, die daar met een beeld in een glazen schrijn ligt ( hoop ik toch nog altijd tenminste) ...uit jeugdsentiment dan, want het was onze jaarlijkse schooluitstap : te voet naar Overbeke naar Trezeken en daarna een limonadeken (een safierken met glazen marbel erin) .


Posted by poireau on 05-01-2003 11:15 :

Zijn er foto's van deze inwijding, bestaat er eventueel een "oude prentkaartenboek van Wetteren" zoals er van meerdere dorpen uitgegeven zijn.
Heeft AG ook een gift gedaan om de kerk te bouwen? was deze eventuele gift van dien aard dat hij teleurgesteld was dat zijn naam niet op de "steen" mocht prijken? (en die van één die maar den helft gegeven had wel)
Dit zijn pure veronderstellingen, maar passen mijn inziens wel bij de persoon AG, ik kan mij niet van de gedachte ontdoen dat AG niet bij de bouw van deze kerk betrokken geweest zou zijn, omdat:
1. de kerk in een arbeiderswijk gebouwd werd (in zijn hoedanigheid als mede-oprichter van "Het Werkmanshuis" en "De Eendracht"
2. hij graag voornaam was. Zijn ambities in de politiek (stemmen winnen)
3. En zich bemoeide met alle mogelijke projecten in Wetteren.
4. hij wel eens meer vrijgevig was met geld (DLG blz.340)
5. Hij eeuwige roem nastreefde ( is aardig gelukt, maar wel anders gewenst denk ik)
Dat AG wraakzuchtig was, is blijkbaar niet geweten, zijn medevoelendheid moet toch wel een feit geweest zijn. Maar als van alle veronderstellingen (deze en nog andere, bijv. de verbittering rond het kosterschap van zijn vader(enigzins verplicht zijn ontslag als schoolinspecteur moeten nemen), de overplaatsing van zijn vriend onderpastoor, beleggingsperikelen van vrienden met het bisdom, enzovoort) nog maar den helft waar is, dan zal zijn emmerke wel overgelopen zijn denk ik zo. Of deze mens had niet één maar meerdere olifantenhuiden.


Posted by Vilain on 05-01-2003 20:31 :

Overbeke

Poirreau,Ik heb gezocht in de twee reeds bestaande fotoboeken van Wetteren en vond twee foto's van de kerk van Overbeke, waarvan een uit 35, alsook het schrijn van de H.Thérésia en een afdruk van het papieren vaantje van de H.Thérésia, dat werd verkocht in 1932 . Ik zal ze zo vlug mogelijk scannen en aan u doormailen .
Verder, behalve wat Laurence reeds meldde, uit het boek Wetteren-Kroniek van een gemeente - R.Uyttendaele - over de finantiele tegemoetkomingen, Arsène wordt daar nergens genoemd met een schenking, maar de inwijding in 1928 van de gedenksteen werd wel een feestelijke gelegenheid . In stoet kwam de bisschop met de Wetterse geestelijkheid en onder de begeleiding van de harmonie "De Eendracht" (gesticht door Arsène Goedertier, de langen onderpastoor G.D., mijn grootvader en een paar anderen)van aan de Dekenij van Wetteren naar de kerk van Overbeke .
De kerk werd bekostigd door weldoeners, onder wie : notaris Ch.Verstraeten van Gavere die de grond schonk bovenop een geldsom van 110.000 Fr. . Felix Beernaerts schonk 75.000 Fr, volksvertegenwoordiger Henri Libbrecht 25.000 Fr., pastoor-deken kanunnik Noterman gaf 40.00 Fr, bisschop Coppieters kwam tussen voor 65.000 Fr, burgemeester Duchâteau voor 15.000 Fr en de kerk van St.Gertrudis voor 15.000 Fr .
Bij Beernaerts werkten in die tijd meer dan 2.000 textielarbeiders .
Henri Libbrecht werd in 1927 de pas afgesneden als burgemeester door AG en de mannen van het Werkmanshuis in het voordeel van Duchâteau, die in 1927 werd aangesteld als burgemeester . (vergelijk de bedragen bv)


Posted by poireau on 05-01-2003 21:39 :

Wauw!, dank U Vilain
Ps. ik vind het toch raar dat een man als AG in dit verhaal (voorlopig) niet voorkomt, u niet? Of zou hij van Jullienne, of anderen niet gemogen hebben.


Posted by Vilain on 05-01-2003 23:55 :

waarom niet

Als schenker voorlopig niet he .
Het was zijn Harmonie van Het Werkmanshuis, die nu nog bestaat, die de stoet begeleiddde en niet de harmonie van de Cercle katholique, die toen ook bestond .
Als Arsène dan al een bedrag zou hebben geschonken, dan kon hij moeilijk boven Duchâteau gaan staan of onder Libbrecht he ?
Kan ook zijn dat ze het hebben doodgezwegen , weet ik echter niet, want het is nogal een preciese omschrijving . Kan het spijtig genoeg niet meer vragen aan René Uyttendaele, de auteur en gewezen burgemeester en goeie vriend, want hij is er niet helemaal meer bij geestelijk op bepaalde momenten , spijtig !!! zou nog zoveel moeten bespreken hebben met die man, maar jammer genoeg hebben allerlei omstandigheden dat belet .


Posted by poireau on 16-01-2003 22:29 :

vervolg spekschieten

Enkele foto's (met dank aan Vilain) met verduidelijkingen van de mogelijke bergplaats waarnaar de code en de uitspraken van AG kunnen verwijzen.

In de buurt van St-Bavo

 

Tussen de engelen

 

Nog een grap van de onbekende ? Coppieters (man van het kruis=geestelijke, let op zijn neus Coppieters was ook goed voorzien) met blauw oog en bloedneus? wie heeft dit vaantje ontworpen? Toch onze allrounder AG niet?

Met dank aan een attente collega speurder.

 

Wie kijkt daar zo boos van achter een boom, van wie is deze grap nu weer ?

 

 


Posted by poireau on 17-01-2003 15:50 :

En onder wiens toezicht hebben de leerlingen van de Wetterense
tekenacademie de muurschildering gemaakt denken jullie.
Is niet waar zunne, tis maar een idee.


Posted by LBP on 23-01-2003 18:20 :

O.L.V. OVERBEKE

Beste Poireau,

ge hebt het inderdaad serieus te pakken. Stel dat onzen Arsene dat vaantje getekend heeft dan kan ik mij zoal inbeelden dat hij dat deed in zijn atelier met een klein beeldje van ons H. Treesken op een tafel en op den achtergrond dat paneel dat in zijnen weg stond. Al oefenend op perspectief tekenen heeft hij er ook de kerk in opbouw bij gefantaseerd. Let op het linkergedeelte van de hoofdingang. Daar moesten de RR komen.
Maar dat bijgebouwtje is er nooit gekomen (althans het staat er nu niet meer), ze hebben daar wel die gedenksteen in de muur gemetseld.

Tot zolang het geen pijn doet blijven we voortdoen!

LBP


Posted by LBP on 23-01-2003 23:12 :

wie ben ik - ook klaar voor de dwangbuis

Beste Speurders,

een onthulling! In the years ninety had ik een collega die op een gegeven moment mij wist te vertellen dat een familielid restauratie deed van schilderijen.
Gezien ik geen echte kenner ben vroeg ik met mijn beste interesse "ook bekende werken als het Lam Gods" zowaar het enige werk dat ik bij naam uit de vuist weg kon noemen.
Die persoon keek mij strak aan en knikte met de ogen en draaide weg.
Terwijl ik nog even interessant wou doen voegde ik eraan toe dat er nog stuk ontbrak. Maar het gesprek kwam niet meer opgang. Toeval?
Van dat familielid weet ik dat die nog leeft maar teruggetrokken leeft.
Maak ik nu meer dan 10 jaar later de verkeerde conclusie?!
Ik denk het niet. Er zijn namelijk banden met personages die hier al op forum verschenen zijn!

LBP

vandaar onder andere mijn motto "There is no such thing as coincidence !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"


Posted by poireau on 03-02-2003 17:44 :

Vervolg spekschieten

Het verhaal gaat verder, wordt vervolgd.
Met nog meer veronderstellingen.

En zoals een medespeurder opmerkt, zitten de rechters dan onder haar rokken?

 

Trezeken in het zelfde decor als de Rechtvaardige Rechters ? Staat ze hier voor de kathedraal?

 

 

Hij kijkt nog altijd even boos

 

Hier op het bijgebouwtje staat mogelijk een naam, het zou “Arsene Goedertier  kunnen zijn het aantal letters schijnt te kloppen, heeft er iemand een origineel vaantje of een zeer goede scan waarop dit beter te zien is

 

 


Posted by poireau on 03-02-2003 22:28 :

Verkennig in de kerk van Overbeke

Eerste doel: het beeld van Trezeke, een teleurstelling.

Bezoek aan de St-Theresia kerk te Overbeke op 1/02/03 aflevering 1

 

Dank zij een collega-speurder mochten wij zaterdag jl. de kerk van O. onderzoeken mits de belofte dat we niets zouden afbreken, nooit gedacht dat het zou mogen bedankt meneer Pastoor en bedankt bestuur van de kerkfabriek van O. Ook bedankt aan voornoemde medespeurder en zijn broer (fotograaf van dienst) die mee op zoektocht geweest zijn.

 

Mijn eerste indruk toen ik in de kerk kwam was er één van verbazing daar ik het interieur van de kerk helemaal anders voorgesteld had, Trezeke lag niet waar ik dacht heeft er ook nooit gelegen, de muurschilderingen van de engelen waren verdwenen en de beelden die vroeger in de kerk aanwezig waren, waren voor het grootste deel ook verdwenen.

Een aanwezige wist te vertellen dat de decoratie van Trezeke (de engelen enzo) al heel lang verdwenen is, het viel op dat de ruimte onder Trezeke open was, ik dacht dat deze afgesloten was (indien dit zo geweest was zou het een perfecte bergplaats kunnen zijn), Trezeke zelf was maar +/- 140cm lang en kan dus geen paneel van 149,5cm bedekken. Ook ligt zij achter glas wat vroeger niet het geval was denk ik. (zie oude foto ergens in deze tread)

140cm

 
 

Het beeld rust op een plankenvloer van enige ouderdom, de breedte van het beeld onderaan heb ik niet kunnen meten, en als ik moet schatten, het is twijfelachtig dat het de 55 à 60 cm haalt. Verder is het beeld beschadigd aan de linkerbovenhand. Dat het beeld hol is zou best kunnen als men de staat van de plankenvloer bekijkt deze kan een gewicht van zulk massief beeld niet dragen denk ik. Mij rest enkel de volgende vragen; Was de ruimte onder Trezeke vroeger dicht, waarom heeft men de decoraties verwijderd (de engelen) en niet gerenoveerd. De aanwezige persoon die ik op 70à80jaar schat kon zich nog vaag de vroegere toestand herinneren maar is dat 20,30,40 of 50jaar terug dat wist die niet meer, spijtig.

Wordt vervolgd

poireau 

 


Posted by poireau on 03-02-2003 22:33 :

Verkenning in de kerk van Overbeke

De volgende plaats: de doopkapel, geen mogelijke bergplaats.
Vilain begint gelijk te krijgen.

Bezoek St-Theresia kerk te O. op 1/02/03 aflevering 2

 

De doopkapel:

Deze bevindt zich in het bijgebouw links naast de ingang van de kerk, achter de gedenksteen.

In deze plaats is erop het eerste zicht geen mogelijke bergplaats enkel het achthoekig verhoogje onder de doopvont springt in het oog.

Deze plaats is van de kerk afgesloten met een ijzeren hek en er is ook nog een deur waarachter zich een klein bergplaatsje bevind waarin dan ook nog een deur is naar de grote inkomhal van de kerk, het bergplaatsje is een kaal vertrek zonder enige lambrisering of ander mogelijke bergplaats.

                                                                                                          foto broer medespeurder.

wordt vervolgd

poireau

 


Posted by poireau on 03-02-2003 22:45 :

Verkenning in de kerk van Overbeke

Verder naar de sacristie, het wordt interessanter.

Bezoek St-Theresia kerk van O. 1/02/03 aflevering 3

De sacristie

Rechts achter het altaar,

Hier vallen direct de eiken kasten en de eiken lambrisering op, de kasten zijn nog niet zolang geleden verwijderd geweest wegens schilderwerken, van de lambrisering is men niet zeker volgens ons niet omdat er duidelijk sporen zijn van schilderwerken boven op deze lambrisering. De ruimte achter de lambrisering, die er is klinkt hol, schat ik op 4à5cm dus een mogelijk bergplaats ook de afmetingen in acht genomen.

Verder nog een kast met schuiven waarin de priester kleding gelegd wordt, deze is echter niet breed genoeg +/-130 cm.

Dan hing er in deze sacristie nog een oude foto van het altaar samen met de zijaltaren hieruit blijkt weer maar eens het verschil van de kerk vroeger en nu. Ik ga deze foto’s in bis afleveringen tonen met een beetje uitleg.

 

Kasten zijn verwijderd geweest tijdens schilderwerken

 
 

De lambrisering is de hele sacristie rond tegen de muren daar waar er geen kasten zijn.

Wordt vervolgd

Poireau

Foto lambrisering

Bovenop de lambrisering zijn er verfsporen

 

 


Posted by poireau on 03-02-2003 22:52 :

Verkenning in de kerk van Overbeke

Nog altijd in de sacristie, met een interessante oude foto van het altaar.
Morgen gaan we verder naar nog meer interessante plaatsen.

Bezoek sacristie aflevering 3 a

Foto van foto oude altaren

let op de engelen tegen de achtermuur opzij van het altaar, de huidige situatie in de kerk is helemaal veranderd ook de heiligen op de zijaltaren zijn weg samen met de decoratie achter hun rug, is er iemand die deze heiligen herkend.

Op de plaats van het altaar en zijn decoratie hangt nu een groot doek met Christus afbeelding achter dit doek hebben wij niet gekeken is er misschien nog een oude nis van het tabernakel?

De zijaltaren zelf staan er ook nog.

Foto’s volgen

 

wordt vervolgd

poireau

 

Wasbekken en schuivenkast

 

Nog meer lambrisering

 

Foto oud altaar

 

Deur naar  wc en halletje achterdeur

 

medespeurder

 

 


Posted by cottereau on 04-02-2003 00:26 :

Re: Verkenning in de kerk van Overbeke

Quote:

Originally posted by poireau
Morgen gaan we verder naar nog meer interessante plaatsen.

Inderdaad ... Derrière Un Ange !

__________________
Niets is ooit wat het lijkt


Posted by poireau on 04-02-2003 15:09 :

EEN TUSSENDOORTJE

Intussen via Van Zwam te weten gekomen dat de kerk van Overbeke TWEE maal is ingewijd, wat blijkbaar een zeer zeldzaam feit is, de juiste tijdstippen zijn nog niet geweten, blijft wel de vraag waarom wordt een kerk tweemaal ingewijd, is er misschien GESTOLEN GOED TERUG GEVONDEN en is de kerk daardoor onteerd geweest, is er iemand expert in deze kerkelijke zaken.


Posted by poireau on 04-02-2003 20:42 :

Verkenning in de kerk van Overbeke

Zicht op de vernieuwde indeling van het altaar.

Bezoek kerk Overbeke 1/02/03 aflevering 4

De kerk met zicht op het altaar

Het oude altaar en de heiligen op de zijaltaren zijn verdwenen ook de engelen achteraan tegen de muur naast het altaar zijn er niet meer, op de plaats waar vroeger het altaar stond hangt nu een groot doek, achter dit doek hebben wij niet gekeken ( gewoon vergeten) zou er hier nog een oude nis zijn ofzo?

 

 

Als ik een bescheiden tip mag geven aan toekomstige verkenners van plaatsen, ik was nog geen 10km op weg naar huis en was al aan het sakkeren, vergeten achter het doek te kijken, niettegenstaande ik een metaaldetector in de auto had liggen gewoon vergeten hem te gebruiken op die plaatsen waar hij van nut kon zijn en nog zo’n paar dingen, mijn tip dus maak vooraf een checklist van de te onderzoeken zaken die je al weet, kruis ze ook aan en check de lijst voor je stopt, ik heb er nu spijt van het niet gedaan te hebben.

Wordt vervolgd

poireau 

 


Posted by poireau on 04-02-2003 20:45 :

Verkenning in de kerk van Overbeke

Altaar met mogelijke bergpaats

Bezoek kerk van Overbeke 1/02/03 aflevering 5

Het linker zijaltaar

Blad van massief marmer denk ik

 

De voet van roze marmer, deze is van platen gemaakt van +/- 15mm dikte en dus hol

 

Hier ligt nu een vloer, was dit vroeger ook van planken zoals nu nog in de meeste kerken te zien is?

 
Op dit altaar staat nu O.L.V. op de oude foto stond hier een andere heilige (welke?) één met een mijter (werd St- Bavo met een mijter afgebeeld?), het altaar heeft onderaan achter tegen de muur een voet van roze marmer deze is hol en heeft de volgende afmetingen 44cm diep, 65 cm hoog en 160cm lang en zou dus eventueel een paneel ter grootte van de RR kunnen bevatten (hier had ik misschien de metaaldetector de eerste keer kunnen gebruiken). Het blad van zwarte marmer leek mij massief.

 

             

 

 

De voet kan natuurlijk bakstenen pilaartjes verbergen waarop het blad rust.

Wordt vervolgd

Poireau

 


Posted by poireau on 04-02-2003 20:53 :

Verkenning in de kerk van Overbeke

het rechter zijaltaar ook met een mogelijke bergplaats en het hoofdaltaar op zijn nieuwe locatie

Bezoek kerk van Overbeke op 1/02/03 aflevering 5a

Het rechtse zijaltaar

Identiek als het linkse, nu staat er het tabernakel op vroeger O.L.V.

Vouwmeter helemaal open=2m

 

Het hoofdaltaar

Niet zo interessant denk ik, staat niet meer op zijn oude plaats en is misschien later zelfs bijgemaakt, blijft de vraag wanneer dit alles gebeurd is. Ik weet niet direct hoe men zo’n plaats (plankenvloer) voor een altaar noemt, maar is er nog zo’n plaats op de vroegere locatie van het altaar ( niet gezien of opgelet)

Wordt vervolgd

poireau

 


Posted by poireau on 04-02-2003 20:55 :

Verkenning in de kerk van Overbeke

De kelder en een bergplaats

Bezoek kerk van Overbeke op 1/02/03 aflevering 6

De kelder en een bergplaats links achter het altaar

De bergplaats links achter het altaar bevat een aantal oude kasten en enkele beelden, we hebben de kasten grondig onderzocht de kasten die de voor de hand liggende afmeting van het paneel niet kon bevatten niet zo grondig, de beelden stonden netjes ingepakt en dat hebben we zo dan ook gelaten, van deze plaats is er geen foto. Verder geen nissen of zo te zien.

De kelder bevatte enkele ornamenten en beelden verder was deze plaats een kale ruimte zonder enige zichtbare nissen of uitbouwingen.

Foto kelder met in het midden de heilige van het linkse zijaltaar? Het zou kunnen, wie is deze heilige hij heeft een hamer en een trektang vast, is dit St-Elooi de patroonheilige van de smeden? 

We gaan verder naar het koor

poireau

 


Posted by poireau on 04-02-2003 21:08 :

Re: Re: Verkenning in de kerk van Overbeke

Quote:

Originally posted by icaRRus
Om de Rolex van de tweede Rechtvaardige Rechter te detecteren?


Begrijpelijke reactie beste icarrus, ik houd gewoon rekening met een eventueel zinken container en zou de parketage misschien vijsjes of nageltjes bevatten (niet duidelijk met foto parketage van St-Jan), een metaaldetector geeft inderdaad enkel zekerhied dat er metaal zit, zelfs een achtergelaten nagel zou het ding doen biepen. en Rolex bestond in de 13de eeuw nog niet er was enkel nog maar Verdal veel degelijker hoor.
Mvg
poireau


Posted by poireau on 04-02-2003 21:11 :

En dan nog, bevatten de verven van Van Eyck geen metaaloxyden van zink en lood, maar zo gevoelig is mijn hobbydetector niet .


Posted by poireau on 04-02-2003 21:28 :

Verkenning in de kerk van Overbeke

We gaan verder naar het koor.
Morgen sluit ik af met een verslagje van de overige bezochte plaatsen waarvan er spijtig genoeg geen foto's meer zijn (batterijen hé)

Bezoek kerk van Overbeke op 1/02/03 afl. 7

Het koor met het orgel

Het koor zelf omvat het orgel en een langwerpige kast tegen de muur langs 3kanten.

De kasten zijn goed doorzocht en bevatten geen aanwijzingen, plat liggend zou het paneel er niet in passen enkel liggend op een zijde.

Het orgel is open geweest en goed bekeken op aanwijzingen het enige wat op het eerste zicht iets zou kunnen bevatten is de oude blaasbalg deze is bovenaan verzwaard met stenen, ik denk omdat men later de luchtaanvoer van het orgel verzorgd heeft met een ventilator die in een bergplaats ernaast geinstalleerd is, ook onder plankenvloer zou men het één en ander kunnen wegstoppen, het front van het orgel (zichtbaar vanuit de kerk) is fake, tussen dit front en het eigenlijke orgel is een smalle open ruimte.

Foto blaasbalg

Zou het hier in kunnen zitten

 
   

Foto tussen het front en de orgelkast

Zit er iets onder dit verhoogje buiten de luchtpijpjes die van het klavier naar het orgel lopen

 

Wordt vervolgd

poireau

 


Posted by ikke on 04-02-2003 22:42 :

Thumbs upover overbeke ...

Beste Poireau,

Hartelijk bedankt voor dit verslag van je bezoek aan Overbeke.
Ik ben echt onder de indruk van je gedrevenheid en jouw bereidwilligheid je gegevens met ons te delen.
Dit is echt een voorbeeld voor ons allen.

Nogmaals, schitterend P.

Ikke

__________________
If sometimes you feel small, useless, offended and depressed, always remember that you once were the fastest and most victorious sperm in your group


Posted by poireau on 05-02-2003 21:02 :

Verkenning in de kerk van Overbeke

De toren, zolder en een bergplaats
Laatste aflevering

Bezoek kerk van Overbeke op 1/02/03 laatste afl.

  1. Bergplaats naast het koor

Deze bergplaats had bij aanvang van het bezoek al onze interesse getrokken, de aanwezige persoon herinnerde zich dat daar een opening in een muur was, de opening hebben we niet gezien er stonden daar in het al zo kleine bergplaatsje misschien wel 100 oude kerkstoelen opeen gestapeld, het zou sowieso al een monnikenwerk geweest zijn om deze te verplaatsen ( kon alleen naar beneden op het koor was geen plaats) en we waren er niet echt op gekleed om die stoffige boel aan te pakken.

Verder stond hier een ventilator voor die de luchtaanvoer van het orgel zorgt.

Als de pastoor nu een antiquair aanspreekt die misschien geïnteresseerd is in die oude stoelen kunnen we de opening ook nog gaan bekijken.

 

  1. Het stookhuis rechts naast de ingang

Deze plaats ligt gedeeltelijk onder de trap naar het koor, en er zijn geen aanwijzingen of mogelijke bergplaatsen gevonden.

  1. Kleine bergplaats van waar de trap naar de toren vertrekt

Deze bevind zich boven aan de trap naar het koor maar dan rechts, deze plaats is laat ik zeggen echt bouwvallig en we hebben er niets interessants kunnen ontdekken. Wel een baksteen met daarop in potlood …. DeBaere ../../1995 met daaronder in krijt “Stella Artois”, ik zeg nog tegen de collega “ er hebben er hier nog komen zoeken, kende gij die persoon”, mijn collega kende hem niet, verder hebben wij hier geen aandacht aan geschonken tot ik de foto van de pastorij van Meulepas op het “rechtvaardigerechtersnet” zag, toevallig dezelfde naam, een stille?

  1. De toren

Onze zoektocht van de toren eindigt op de plaats juist boven het orgel, waar zich het eerste klokkenluik bevind, in deze plaats is er een opening in de muur naar de zolder van de kerk. Verder zijn we niet gegaan omdat de tijd begon te korten en omdat we beide vonden dat iemand zoals Ag niet op zo’n smal ijzeren laddertje zou kruipen.

Deze plaats had verder ook niets interessants te bieden.   

  1. De zolder

Dit is eigenlijk niet meer dan een loopbrug boven het booggewelf van de kerk, deze loopbrug lijkt mij niet meer in goede staat (houtworm), ik ben er een goede 8m voorzichtig langs de zijkant (waar een balk onderzit) overgelopen om dan maar op mijn stappen terug te keren ( men heeft ook een verantwoordelijkheid tov de mensen die toestemming geven vind ik, stel u voor dat je daar verongelukt), deze plaats heeft dus nog mogelijkheden maar wordt liefst onderzocht door een pluimgewicht met een veiligheidsgordel aan de daknok. Ik vond het anders een prachtige constructie, wat betonstaal met vogelgaas bezet met plaaster. De loopbrug loopt tot boven het altaar denk ik.

 

Samenvatting, bedenkingen en een kort dankwoordje,

Samenvatting

Hoe ik tot de kerk gekomen ben heb ik eerder al wel eens uitgelegd, de dingen die ik in het vaantje ontdek heb vond ik zo frappant maar ook erg fantasievol geef ik toe, dat ik er voor gegaan ben, mede door aansporingen van collega-speurders.

De zoektocht zelf heeft mij bijlange niet alle antwoorden gegeven integendeel er is zelfs een raadsel bijgekomen namelijk de dubbele inwijding van de kerk, dit is beweren ingewijden iets dat zeer zelden gebeurt, is er in het verleden ontering geweest van deze kerk.

De holle voeten van de zijaltaars kunnen misschien iets bevatten, de blaasbalg van het orgel, was de nis onder Trezeke vroeger afgesloten, de opening achter de oude kerkstoelen, en nog enkele dingen zoals bijv. de zolder. Ik kan er dus nog een tijdje mee voort.

Bedenkingen

Ik heb uit deze ervaring geleerd dat men nooit voldoende genoeg voorbereid is op zulk een zoektocht, daarom deze bescheiden tip, maak een checklist van de dingen die je zeker wil doen, en hou deze bij de hand om de dingen die je gedaan hebt aan te kruisen. Schrijf alles wat je buiten die checklist opvalt gewoon op en neem de moeite om ook deze dingen te onderzoeken, vul dus voortdurend uw checklist terplekke aan.

Dankwoordje

Ik ben blij dat men mij over de streep getrokken heeft om deze zoektocht mee te doen want mijn drempelvrees was niet van de minste. In eerste plaats wil ik Van Zwam bedanken, hij heeft het bij de pastoor klaar gespeeld om de zoektocht te mogen doen. Ook zijn broer wil ik bedanken hij was de fotograaf van dienst, zij beiden hebben mij dus vergezeld op de zoektocht en ik kan u vertellen dat zijn mannen met dossierkennis.

De pastoor van de kerk Johan Pringels voor zijn toestemming en voor zijn bemiddeling bij de voorzitter van de kerkfabriek, ook deze is bedankt. De verzorgster van de kerk die het één en ander verteld heeft over de kerk. Sevy, Perl, niko en nog enkele anderen om mij aan te sporen door te gaan met Overbeke. En niet vergeten mijn zoon die heeft zijn gekke papa vergezeld naar het toch verre Wetteren. Iedereen hartelijk dank.

poireau

Amen en uit.


Posted by luc on 09-02-2003 15:46 :

Re: Verkenning in de kerk van Overbeke

Quote:

Originally posted by poireau
We gaan verder naar het koor.


Wat de stenen op die balg betreft: dat is normaal. Het is namelijk geen blaasbalg, maar een verzamelbalg, en de stenen dienen op een constante luchtdruk te krijgen; deze balgen zijn altijd verzwaard. Normaal gezien is de verzamelbalg nog in gebruik; in plaats van op de blaasbalgen is hij nu aangesloten op de windmachine. Het is vrijwel onmogelijk hierin iets te verstoppen zonder de (dure) balg kapt te snijden.

Luc.