Het spanapparaat van Poireau


Posted by poireau on 20-11-2002 20:26 :

Ik zou eens graag de achterkant van de schets uit de enveloppe zien, op de de zijde die we allemaal kennen heb ik het paneel een tweede keer kunnen lokaliseren.
Eén ding is zeker er is flink gegomd op die schets. Zoals er op een andere plaats ook flink "gegomd" is.
Groeten


Posted by perl on 20-11-2002 22:12 :

en de vraag is dan , door wie is er gegomd?
ik vraag me af of de verleiding niet al te groot is om een schets die je in je vestzak bewaart en waarop redelijk trots bent niet aan iemand voor te leggen.
bron: geen/ pure veronderstelling


Posted by poireau on 20-11-2002 22:44 :

Beste Perl, plaatsing foto is Ok
Op deze steen is ook flink "gegomd", zou nog eens moeten gaan zien, verder is er ook op de schets van de "urne" flink gegomd, ik
zou graag de "belangrijkste schets" eens langs de achterzijde bekijken omdat: als men deze schets spiegeld kan men ook leesbare maten ontdekken en plaatsen waar gegomd is, bij de spiegeling komt er een bergplaats van de RR te voorschijn in de bovenste schets(linksboven), deze schets zou dus wel eens een perspectief kunnen zijn van de "trap" en "kast" samen, Alh in is een krak in perspectieven en 3D tekeningen, misschien kan hij is een poging doen om er ééntje te maken met deze gegevens.
Ps. Alh in, sorry voor de verkeerde spelling maar anders moet ik opnieuw beginnen.

  Noot


Posted by poireau on 23-11-2002 11:38 :

mogelijke verklaring "noot"

Neem een eenvoudige fietsklem in gedachte.
Als deze schets inderdaad van een soort klem is, die diende voor het verwijderen van de panelen, dan zou de hele schets wel eens gemaakt kunnen zijn voor de diefstal uit de St-Baafskathedraal en is de mogelijke bergplaats al ontworpen voor die diefstal en mogelijk in gereedheid gebracht voor de diefstal en komt de veronderstelling van vele speurders dat het paneel omzeggens direct in zijn definitieve schuilplaats verborgen is wel meer en meer dicht bij de waarheid. Volgens mij is het zeker dat de hele diefstal, het verstoppen van de panelen en het scenario van de afpersing zeer goed voorbereid zijn, en was men bezig iemand in een slecht daglicht te zetten, dat het losgeld niet volledig betaald werd was niet zo erg het zou enkel mee doorgenomen zijn, het enige dat AG teleurstelde was dat die gapers het paneel RR niet wilden vinden, zijn plannen dreigde te mislukken! als het enkel om het losgeld te doen geweest was dan zou men wel een stukje RR opgestuurd hebben, daar twijfel ik geen seconde aan, zeker na het tegenvallen van de eerste transactie.

Mogelijk is het zoiets


Posted by poireau on 25-11-2002 22:53 :

Foto mogelijke "noot"

Eens vlug dergelijke klem(vorm wijkt een beetje af, ik had de tekening niet bij de hand) gemaakt, de bochten in de klem maken het mogelijk om iets er tussen weg te halen terwijl de klem kan blijven zitten. Nog wel één vraagje:
Hoe waren de panelen juist in de kader bevestigd?
1. met een soort glaslatten (zoals vroeger een ruit geplaatst werd)
2. Of met een soort schroefsysteem.
Als ik dit juist weet kan ik eens een reconstructie maken van hoe de panelen verwijderd zijn door één persoon, met dit hulpmiddel.
Deze reconstructie kan ik dan eventueel met een fotoverhaaltje op het forum zetten of-en RR-net


Posted by Sigma Connection on 26-11-2002 13:31 :

bevestiging RR/JDD

Volgens mij staat er een gedetaileerde tekening in DLG,
hoe de schilderijen in de kader zitten. Ijzeren kader met schroeven boven en onderaan.

Spijtige zaak, moest u daar nu vorige week mee afgekomen zijn konden we het nog eens aan Mortier vragen. Die legde vorige week nog eens haarfijn uit hoe de schilderijen in de ijzeren kader vast zitten/zaten.(ref; Lezing Mortier in De Vliet Gent)

Goed idee althans

__________________
"There must be some kind of way out of here" said the Joker to the Thief


Posted by Luysterborgh on 26-11-2002 15:04 :

Beste,

Mortier was ook hier strikt: het grootste probleem om de panelen te verwijderen en één van de redenen waarom hij denkt dat er meer dan één persoon bij betrokken was bij de diefstal zelve, is de spanning die ontstond op het frame wanneer dit open gehouden werd. Uiteindelijk moest bovenaan een opening gecreëerd worden van minstens 30 mm. (5mm voor het eerste paneel met de dikte van de parketage meegerekend: dus 30mm). Hij zegt dat het onmogelijk is om het paneel omhoog te schuiven en ondertussen dat frame open te houden.

Maar zoals ik nunaar jouw "klem" kijk kan het evengoed een soort "opendoender" geweest zijn die ervoor zorgde dat het frame openbleef. En word de diefstal doenbaar voor één persoon. Mijns inziens: Puik werk! We moeten dit eens toepassen op de tekening in het DLG/94/3 pagina 373 -378

Bovendien moet je dan eens kijken naar de foto op pagina 378 in het bijzonder. Daat staat het binnenkant (bovenzijde?) van het frame op. Met de beschadigingen veroorzaakt door een schroevendraaier. Maar centraal is er voor mij ook een indeuk waar te nemen die mogelijks overeenkomt met de breedte van zo'n klem die u voorstelt...

vriendelijke groeten,

commissaris Luysterborgh

PDF Luysterborgh

__________________
Knowledge is King!


Posted by poireau on 27-11-2002 00:17 :

Red faceSchaam mij een beetje.

Beste Luysterborgh,
ik moet helaas bekennen het bijbel niet in mijn bezit te hebben, ik bezit wel "Mysterieus Vlaanderen" van St- Hilair, een zestal jaren geleden heb ik DLG wel eens geleend in de BIB van Turnhout maar toen geeneens gelezen( gebeurd mij wel eens meer), en nu kan ik het niet vastkrijgen, het enige boek dat ik nog te koop weet is "De rechtvaardige Rechters gestolen", maar heb intussen besloten om geen enkel boek in huis te halen, kwestie mezelf niet te laten beinvloeden door deze boeken, het is natuurlijk soms wel een handicap als forum-leden het over die politieke en andere komplotten hebben, als ik daar al iets over zeg dan zijn het pure veronderstellingen zoals al mijn bijdragen trouwens, ook foto's zoals u aanwijst moet ik natuurlijk missen, voor het overige filter ik zoveel mogelijk uit de treads over al die personages om toch een beetje op de hoogte te blijven, maar ik ben wel overtuigd dat men zonder DLG te lezen ook wel iets kan bijdragen.
Nu, na uw uitleg gelezen te hebben over het kader, heb ik de schets nog eens bekeken en ge hebt een goeie hint gegeven de volgende uitleg benaderd nog beter de schets, zie attachement.

Spanapparaat

 


Posted by Van Zwam on 27-11-2002 18:11 :

Om dat kader open te houden moet je toch niet ver zoeken ?
Stop naar onder toe een houten spie of een schroevendraaier tussen dat geopende frame en het kader blijft openstaan ! Bovenaan breder dan onderaan ! Onderaan blijft het frame dicht ! Boven is het open ! Als men dan een shouten spie of een schroevendraaier stopt gaat het frame bovenaan méér openstaan en hoe lager men die houten spie of schroevendraaier duwt hoe méér dat frame toch gaat openstaan ? Of niet soms ? Ik zou er een schets bij zetten maar ik kan het er niet op plaatsen ! Ik weet niet hoe !
Dit komt niet uit het DLG !


 

Posted by poireau on 28-11-2002 09:14 :

zoals beloofd

en het werkt, goed is iets anders, het ijzer moet iets zwaarder zijn anders veert het te hard mee, en hoe verder men het uiteen draait hoe meer kans men maakt dat er één lip tussenuit springt, hoewel 4à5cm moet te doen zijn.


Posted by Luysterborgh on 28-11-2002 09:45 :

Beste Poireau,

Je bent nu bezig met draadstang, niet? Kan het niet zijn dat het makkelijker is met een soort metalen lat van dezelfde lengte als jouw stang, maar dan +/- 4cm breedte en 3mm dik?

De "lippen" die aan het uiteinde zitten komen mogelijk overeen met de indeuk op het frame dat naar mijn gevoel te zien is op de foto die ik hierbij zend.


vriendelijke groeten,

commissaris Luysterborgh

__________________
Knowledge is King!


Posted by Luysterborgh on 28-11-2002 10:04 :

beste Van Zwam,

Een spie lijkt voor de hand te liggen maar ik geloof niet dat een "eenvoudige" spie in aanmerking kwam. Waarom? Vooral omdat er een opening moest gemaakt worden van 3cm. Dat is niet niks als je bedenkt dat het frame maar 5 cm breed is. Met andere wooden als je daar een spie (met de maat van 3cm in het achterhoofd, is dat een groot spel: pakweg15cm lang) "inramt" dan is de kans op beschadiging van één van de panelen zeer groot. Bovendien moet er in dat geval redelijk wat lawaai gemaakt worden... wat niet echt geschikt is voor een diefstal.

vriendelijke groeten,

commissaris Luysterborgh

__________________
Knowledge is King!


Posted by Inquisiteur on 28-11-2002 10:52 :

Beste collega's Poireau en Luysterborgh,

misschien is het probleem eenvoudiger op te lossen zonder klem of veer:
1. Je wringt de metalen bovenlat los met een schroevendraaier, beitel of kleine koevoet, en buigt hem opzij.
2. Met een beitel of schroevendraaier begin je vanaf de linker bovenhoek de twee frames uit elkaar te wringen.
3. Op de plaatsen die Commissaris Luysterborgh op zijn pdf- tekening heeft aangeduid met dikke zwarte pijlen steek je de beitel of schroevendraaier, en de twee frames blijven in V-vorm openstaan, met links boven voldoende ruimte om de twee panelen er (een na een?) uit te heffen. Geen klem of veer nodig.
Eenvoudig, toch?


Inquisiteur


Posted by poireau on 28-11-2002 10:55 :

Beste Luysterborgh,
de draadstang dient om het apparaat geleidelijk open te trekken, ik begrijp uw vraag over die lat niet goed, staan daar dan om de 2cm gaatjes in (of zo) om het apparaat in positie te houden, de foto is wel niet heel duidelijk ik zal eens trachten een nieuwe duidelijkere te maken.
Ps; die foto van u is dat een rontgen-foto?, het is best mogelijk dat er een dergelijk "lip" van een klem of zoiets gezeten heeft, zeker als men rekening houdt met de andere afdrukken die te zien zijn, er is daar duidelijk langs twee kanten van iets met een schroevendraaier gewrongen(om de de lip goed op zijn plaats te krijgen?). Eigenlijk zou men de juiste maten en constructie van het kader eens moeten geven, dan kan men een fatsoenlijke reconstructie maken van een mogelijke werkwijze om de panelen te verwijderen, ik stel mij kandidaat maar heb geen maten of tekening van die constructie. Of het dan zeker is dat die "noot" op de schets hiermee verklaard is dat is natuurlijk nog wat anders, maar het zou kunnen of niet. En als het dan al mogelijk is, moeten we alle mogelijke constructies die met de onderdelen A B en C gemaakt kunnen worden uitwerken (zoveel zijn er dat niet, tot hiertoe volgens mij, een valse wand, een schouwmantel of nep-pilaar, en een voetstuk), want dan is de kans dat de rest van de schets de constructie van de bergplaats verbergt zeer reeel, maar waar?
vriendelijke groeten
Nog iets, was het forum gisterenavond voor iedereen onbereikbaar?


Posted by Luysterborgh on 28-11-2002 11:10 :

Beste Inquisiteur en Poireau,

Wat het forum betreft weet ik niets over de bereikbaarheid, ik ben een dag-surfer.

Wat beitels en schroevendraaiers betreft: de foto's vertonen inderdaad sporen van een schroevendraaien of beitel. Laten we aannemen dat het een schroevendraaier betreft, want die was zowieso nodig om de beugel te verwijderen die de bovenste en onderste waaier van het triptiek bijeen hield.
Maar die sporen zijn maar +/- 4cm diep. Dat lijt me niet voldoenede om met twee handen en wringen het beoogde resultaat te bereiken, maar enkel om de eerste aanzet te maken. Bovendien is die bovenste metalen lat van zulks kaliber, en daar was Mortier ook zeer duidelijk: deze lat was opzich niet verwrongen, ook al omdat dat niet te doen was. "Hoogstens weg te houden"

Bovendien: de werkhoogte lag boven 1,84m. Dus als je kracht wil zetten met een paar beitels of schroevendraaiers moet je er redelijk hoog bovenuit komen. Misschien liet dit hulpstuk toe dat probleem voor een stuk op te lossen. (Laten we aannemen dat de dief een gemiddelde grootte had van 1,72m)

De reden waarom ik "iets" zie in "het apparaat" van Poireau is dat het de mogelijkheid biedt om "stil en alleen" te werken én na de werkzaamheden de spanning op het frame geleideijk aan weg te halen.

vriendelijke groeten,

commissaris Luysterborgh

__________________
Knowledge is King!


 

Posted by AlAh-iN on 28-11-2002 13:33 :

Ik moet me hier aansluiten bij Van Zwam en Inquisiteur.

De enige manier om het metalen kader te kunnen buigen is door kracht te zetten op de bovenkant.
Proberen het kader te plooien met de beugel 'van onder uit' is praktisch gezien onmogelijk. Om de technische term 'moment' uit de mechanica niet te hoeven gebruiken (en uit te leggen) toch volgende opmerkingen.
Ofwel maakt men de lippen flinterdun om ze beneden tussen de ijzeren kaders te kloppen ... maar ze zijn dan te dun om kracht te zetten (ze breken af voordat het kader opening geeft).
Ofwel maakt men de lippen van de beugel sterk genoeg .... maar dan zijn ze te dik om beneden tussen de ijzeren kaders te krijgen.

De beugel kan enkel dienst doen door kracht te zetten boven op het ijzeren kader...tenminste als 'Adam' niet in de weg zit (zal wel niet).

Als men toch het ijzeren kader wil plooien met behulp van een beugel, dan moet die in een zware uitvoering gemaakt worden. De beugel moet immers sterker zijn dan het kader.

Een eenvoudiger hulpmiddel is een koevoet. Steek hem boven tussen de ijzeren kaders. Plooi de kaders enkele centimeters uiteen en steek een wig (of iets anders) zo laag mogelijk bij de onderkant van het kader. Het kader blijft openstaan... panelen gemakkelijk te verwijderen.

Hiervoor zijn weldegelijk 2 personen nodig. 1 persoon om het kader open te wringen (volgens opstelling PDF Luysterborgh is dit goed te doen), de andere om het geheel vast te houden en om de wig te plaatsen.

De mogelijkheid om met een beugel te werken (zelfs te gebruiken bovenaan het kader) is twijfelachtig. Alleszins wordt hierdoor de wig overbodig, hoewel er een indeuking is in het ijzeren kader.
Daarbij ...
*wat doet een tekening van inbraakmateriaal op de hoofdschets ?
*'De noot' op de schets is zeker geen 'ontwerp'-tekening. Het mist afmetingen en berekeningen om het in elkaar te steken.
* Als men enkel uitgaat van 'de noot' op zich, zonder rekening te houden met relaties tot de andere tekeningen en berekeningen op de hoofdschets, kan men er alles van maken. Voorzichtigheid geboden in deze...


Posted by Luysterborgh on 28-11-2002 14:28 :

Beste allemaal,

Ik wilde zeker niet beweren dat het een noodzaak was om om de beugel te hebben om te kunnen spreken van de diefstal überhaupt. Enkel dat het me mogelijk lijkt om het makkelijker alleen, of het met minder volk te doen.

Nergens beweer ik vast dat het hulpstuk, als het er was, enkel aan de onderkant kon gebruikt worden. En ja: de vleugels van het triptiek werden naar mijn gevoel terug toegeplooid. Het werkt makkelijker en veiliger...

Wat doet de tekening op de hoofdschets? Wie spreekt er van een "hoofdschets"? Is er een hierarchie in de schetsen? Zo ja, wie heeft die dan vastgelegd?
En meer: Als een mogelijke geheugensteun voor de inbraak bv het aanmaken van een hulpstuk al niet meer in aanmerking komt "om op een schets te verschijnen", waarom gaan we er dan nog vanuit dat die schets dan wel de bergplaats zou inhouden?

Bovendien hoef je voor dit soort ontwerp niet perse maten te hebben...

Nogmaals: ik brei nu verder op een suggestie. Momenteel is Poireau de enige die iets "tastbaars" gemaakt heeft met de schetsen als basis, sinds 4 oktober. En dan nog wel van een stuk waar niemand echt een verklaring voor had.

Maar terecht: voorzichtigheid is geboden. Maar ook: wie niet waagt...


vriendelijke groeten,

commissaris Luysterborgh

__________________
Knowledge is King!


Posted by Sigma Connection on 28-11-2002 14:59 :

Klopt zeer juist beste Commisaris Luysterborgh,

Kan iemand in 3D de hoek v/d kader tekenen ? De ijzeren kader staat deels beschreven in DLG. Hoe zit het met de hoeken ? Is dit ook een U-ijzer of een afgezaagd L-ijzer. Zijn de hoeken gelast of wat. We kregen van Mortier in Gent al een uitgebreider tekening te zien maar toch. Indien nergens 90° in ijzer zit gelast, zal wringen wel eenvoudiger gaan.

Welke schroeven op bovenste sluit werden er gebruikt.

Met wat goede wil en de noduge info kunnen we een proef op de som doen dit weekend in St Baafs. De klem hebben wel al.

Niet te schatten - ze bouwen alles na alle het doet me plezier terug wat van de sfeer te proeven van voor 4/10

Blijve gaan 3D en CAD ers


Groeten,

Sigma Connection

__________________
"There must be some kind of way out of here" said the Joker to the Thief


Posted by Vilain on 28-11-2002 15:30 :

relatie tussen de schetsen

Jongens, ik wil mij eigenlijk niet moeien in deze discussie, maar het lijkt mij toch interessant van hier even de zienswijze mee te delen van een man Dhr. Michel Meulemans uit Kessel-Lo, die oa op dit punt met Mr. Mortier in de clinch ligt .
Hij wijst Mr. Mortier op zijn vergissing in zijn boek DLG op blz. 375 waar hij schrijft dat de spijkers die het paneel tegen de lijst moeten aandrukken in deze fase van de diefstal mogelijks met een klauwhamer verwijderd of omgeplooid werden zelfs voor de metalen deklat was losgemaakt en dus voor men de lijst kon openwringen . Wat verder lezen we zegt de man dat er een V-vormige breuk ontstond die boven 4 à 5cm breed was .
Op de foto blz. 376 is duidelijk te zien dat er onderaan zelfs geen speld tussen kan . Hoe heeft DUA dan in Godsnaam die spijkers kunnen verwijderen ?
Er komen dus helemaal geen spijkers bij te pas , zegt onze man .
De panelen werden tegen de kader aangedrukt met tussenpanelen, zodat men wanneer de ijzeren bovenlat verwijderd was, de panelen er ongestoord kon uitschuiven ....
Zo was er dus helemaal geen cultureel barbarisme nodig zegt de man . Het zou oerdom zijn geweest van Coppejans om op die manier de panelen (met spijkers dus) in de lijsten te plaatsten, wetende dat men ze er toch op bepaalde tijdstippen zouden moeten uitgehaald worden , bv bij hun vervoer naar Frankrijk .
Om zonder te moeten breken, beide panelen tegen de lijst aan te drukken was er maar één veilige manier en dat was een tussenpaneel om beide panelen tegen de kaders te drukken - en dan zonder cultureel vandalisme .
De omlijsting werd door Coppejans zo gemaakt dat men een opening liet van boven om eerst de twee panelen er in te schuiven , en om ze te kunnen aandrukken tegen de omlijsting werd er een ongeveer even dik paneel tussen de beide panelen geschoven .
Het is te veel om dit allemaal in het lang en het breed weer te geven , maar -en dàt is merkwaardig - Mr. Mortier antwoordt onze man dat hij nooit heeft bevestigd dat spijkers het paneel aandrukten ..... Zie DLG blz. 375 er staat : letterlijk : "mogelijk werden in deze fase van de diefstal de korte spijkers die de panelen tegen hun omlijsting drukten met een klauwhamer verwijderd of omgeplooid " . Einde citaat .
Mr. Mortier schrijft verder dat er van tussenpanelen nergens sprake is, maar waarom zou men dat dan ? schrijft de man .......
Hij geeft verder exacte maten op .

Zeker is dit een nieuw en eventueel te controleren gegeven ???
of een bijdrage tot discussie .
Dit komt niet uit mijne koker en de man die dit schreef heeft geen computer .
Hij stelt ook dat de RR reeds lang werden teruggevonden - in 1939 om precies te zijn . en dat ze verborgen zaten achter het paneel van de Ridders van Christus, nadat eerst de tussenschotten tussen de panelen werden weggenomen . Dat de dief dus de kathedraal uitwandelde met Johannes De Doper en twee van de tussenschotten.....
Op basis van wat ?
Hij beweert dat DUA in zijn 14e brief -in die soort rebus op het einde ervan :152, nina, oiseau, Jean enz verwees naar de Ridders van Christus en daarin kan ik hem volgen, niet dat de RR zouden achter de Ridders van Christus zijn geschoven en aldus beschadigd .
Een beetje stof aan het opwaaien nu ????


Posted by dirk on 28-11-2002 15:56 :

Re: relatie tussen de schetsen

Een bescheiden poging om die cijfertjes een beetje onder elkaar te krijgen ..

code:


 
                 LARGEUR      éléments des cadres        Epaisseur
 __________________________________________________
 
                 Travers               montants            Supp.cadres 
                 du haut     du bas    de gauche d.droite 
 __________________________________________________
 
VIII de RR         5,0       6,0       5,7       5,6       -       4,1
IV Ridders vC      5,1       6,0       6,0       6,7       0,4     4,4
XVII Joos Vyd      5,2       6,1       6,9       6,0       0,5     4,-
XVIII Joh.d.Dop.   5,0       6,0       5,6       5,7       0,5     4,-



Posted by Luysterborgh on 28-11-2002 16:09 :

Beste Allemaal,

Voor alle duidelijkheid: ik weet niet waar het staat dat de metalen deklat verwijderd werd. Zoals ik DLG lees en Mortrier volg moest deze lat "uit de weg geduwd worden". Maar deze is zeker niet werwijderd. Temeer daar dit mee het scharniersysteem bediende. 's Morgens na de diefstal werd het triptiek gewoon opengedraaid...

Vilain, het gebruik van nagels en spijkertjes is bij het inkaderen van panelen in frames niet echt ongebruikelijk...
Toegegeven, maar dat staat mijns inziens nergens beschreven, ik weet niet hoe ze dan zouden verwijderd zijn. Maar aangezien ze zich aan de achtezijde van elk paneel bevinden lijkt het me ook niet barbaars...

vriendelijke groeten,

commissaris Luysterborgh

__________________
Knowledge is King!


Posted by dirk on 28-11-2002 16:28 :

Re: relatie tussen de schetsen

Mevrouw Vilain,

U schrijft dat u die redenering kan volgen. Wilt u die dan voor mij eens uitleggen, want ik kan níet volgen. In wat verwijzen die vier woorden naar het paneel van de ridders van christus?
Alvast bedankt voor enige verduidelijking.

Met vriendelijke groeten,
dirk
Wannabe Speurder

Quote:

Originally posted by Vilain
Hij beweert dat DUA in zijn 14e brief -in die soort rebus op het einde ervan :152, nina, oiseau, Jean enz verwees naar de Ridders van Christus en daarin kan ik hem volgen


Posted by poireau on 28-11-2002 21:25 :

dat vlak boven links op de schets, zou dat een situatieschets van het Retabel "Het Lam Gods" kunnen zijn, vergelijk eens de maat 1,83 met de hoogte volgens de schets van Luysterborgh, ook de kader wordt opengetrokken, rechts die schuine lijn van de rechtsehoek boven weg van de kader, en wat kan men er dan uithalen, juist die vettere lijnen rechts onder het kader die met "J" aangeduid zijn. Dan die onduidelijk rechthoek onder het vlak, misschien het altaar dat eronder stond?


Posted by Vilain on 28-11-2002 21:41 :

relatie tussen de schetsen

Dirk, bedankt dat je die cijfertjes in de juiste orde plaatste .
De discussie over de brieven hoort in een andere thread thuis, sorry, en ik ga nu niet héél die man zijn theorie uit de doeken doen (er komen ook letters bij de pas). Dit komt niet aan mij toe . Ik vraag mij alleen af of de juiste manier waarop de panelen tegen de frame van de kader aangedrukt werden op te sporen is ? . Het is idd zo dat schilderijen wel meer met spijkers in de kader worden bevestigd - zo doe ik het met de mijne ook - maar het lijkt mij iets moelijker voor de panelen met die paneerlatten eraan en met die ijzeren frame van de Coppejans's errond .
Voor de rest vind ik het wel knap wat jullie doen hoor .
Dit hele hoofdstuk in DLG daaromtrent vind ik persoonlijk duister op veel plaatsen . De juiste manier van inkaderen en omlijsting in 1934 zou veel kunnen helpen . Zijn daar geen verdere gegevens over te vinden, buiten die in DLG ?


Posted by icaRRus on 28-11-2002 22:42 :

Hoe en met welke hulpmiddelen het ook moge gebeurd zijn, na al de boven mij hoofdstaande posts te hebben gelezen lijkt het me dat de dief/dieven toch wel inzicht moeten hebben gehad over de constructie waarin de panelen bevestigd waren. Misschien is het wel interessant om te kijken wie juist wist hoe dat allemaal in elkaar zat, immers de constructie was gemaakt om de gescheiden panelen samen te brengen en daar was lang niet iedereen van op de hoogte.

Groeten
icaRRus

3....2....1

__________________
The mind is like a parachute, it works better when its open…


Posted by Van Zwam on 28-11-2002 23:04 :

Constructie : Coppejans !
Getuige van het onderbrengen van de panelen voor WO I was Goedertier ! Hij kende de werking ofte het systeem !
En Commissaris Luysterborgh bevestigde zelf dat hij vernomen had van ene Coppejans dat één persoon in staat zou geweest zijn de panelen los te maken en weg te nemen !!!
Nadat de familie Coppejans om advies werd gevraagd door vanden Gheynst deelden zij de mening dat het om meerdere personen kon gaan !


Posted by rochus on 29-11-2002 08:47 :

Inderdaad is de rol van Coppejans altijd een weinig onderbelicht geweest. In elk geval is hij onvoldoende ondervraagd over de mogelijkheden en onmogelijkheden voor zover het de diefstal aangaat.

Alhoewel de theorie GdR in dit stadium volstrekt niet hard te maken is, is het ook een opvallend gegeven dat Henri Cooreman en Frans Coppejans elkaar - voor zover ik dit nu kan inschatten, maar nader onderzoek moet nog gedaan worden - via het Sint Joris Gilde in Gent goed kenden.


Posted by Inquisiteur on 30-11-2002 10:53 :

 

Quote:

Originally posted by Van Zwam

Getuige van het onderbrengen van de panelen voor WO I was Goedertier ! Hij kende de werking ofte het systeem !

Niet correct, geachte Van Zwam.
De originele zijpanelen (behalve de 'Adam' en 'Eva') van het Lam Gods bevonden zich al sinds 1817 in Duitsland, eerst in het bezit van de koning van Pruisen, daarna in het Kaiser-Friedrichmuseum in Berlijn (waar ze in 1894 in de dikte doormidden werden gezaagd).
Pas na de Eerste Wereldoorlog, in 1920, kwamen de panelen terug naar Gent; en toen werd het bevestigingssysteem met de metalen latten geconstrueerd omdat de doorgezaagde en geparketteerde panelen niet meer in het oorspronkelijk kader pasten.
AG was daarbij niet aanwezig. Het constructie met de metalen latten werd uitgevoerd in de niet voor het publiek toegankelijke crypte van de kathedraal door de gebroeders Frans en Charles Coppejans en hun buurman Bernard Buyck.
Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog werden wel de vier centrale panelen verborgen, maar de toenmalige zijpanelen -de copieën van Michiel Coxcie- bleven in het retabel. In 1920 werden deze dus door de oorspronkelijke Van Eyck zijpanelen vervangen.

Bron: DLG/94 p. 13-25 (Hoofdstuk 1)


Inquisiteur